BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
There was an error in this gadget

Thursday, June 28, 2012

pelik dan memang pelik..


Sekadar Renungan Bersama…

Pelik ya..duit RM 50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid,
Tetapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket

Pelik ya..30 minit terasa begitu lama untuk berzikir ,
Tetapi betapa pendeknya waktu untuk satu cerita komedi

Pelik ya..betapa lamanya 1 jam berada di masjid,
Tetapi betapa cepatnya 2 jam berlalu saat menonton wayang di panggung

Pelik ya..tak sampai 30 minit dengar khutbah Jumaat,dah rasa jemu,
Tetapi tak pernah puas dengar lagu kesukaan kita walaupun dah ulang 2,3 kali

Pelik ya..susahnya orang mengajak menyebarkan dakwah,
Tetapi mudahnya orang menyertai dan menyebarkan gosip

Pelik ya.. kita boleh mengirimkan ribuan jenaka dan surat berantai di email mahupun di facebook,
Tetapi bila mengirim yang berkaitan ibadah,berfikir dua tiga kali..

Memang Pelik Tapi Itulah Hakikatnya...


 ana sangat terkesan dengan ayat nie.. yaALLAH peliharalah imanku..aamiin..



makan-makan

1.22pm (28-Jun-2012)

Bismillah, kemarin 27-jun-2012 ana p makan kat "seoul garden" kat gurney, penang... seoul garden ialah restoren makan korea... mahal gak nak masuk makan kat tempat nie.. tp dah teringan ana dan kawan-kawan p juga.. dah la ana ada 1 paper exam lagi, boleh pulak p enjoy kan... huhuhu.. esok last paper "psychology development" moga-moga ALLAH beri ketenangan untuk ana menjawab soalan psychology.. ana x baca apa pon untuk paper nie, yaALLAH selamatkan daku dari kelalian..aamiin..

masa p seoul garden tu, ana ada la ambil beberapa gambar... tgok ye.. ^_^

 kalau nak makan kena masak dulu.. ala, macam cerita korea tu makan kena masak dulu... sedap! ^_^
 salad berinti kan daging bakar, masa tengok cerita korea depa bubuh mcm nie lah.. so ana cuba, memamg terbaikkk lah..alhmdulillah...
udang bakar pon ada.. tapi ana tak makan.. kawan-kawan ana yang makan.. ana sayang perut ana jadi, ana makan tak campurkan makanan la, daging dengan ayam tak boleh dimakan serentak dengan makanan laut...
 damping pon ada, ayam goreng, ikan bakar, samosa pon ada..
 air oren dengan air krim.. nyamm..nyamm.. perisa vanila, durian dan jagung.. bubuh kacang sikit nak bagi naik selera..
 ana ambl 2 kali air krim, yang nie perisa min, durian dan jadung..sedap...
 bil untuk 3 orang makan.. sorang kena bayar RM25.50.. apa macam? mahal x?? tp kita boleh pilih semua makan yang ada dalam restoren tu.. pilih ja nak makan apa..kalau mampu makan, makan sampai kenyang..
 air papsi tambah air krim vanila, kawan yang minum..ana dah x mampu dah...
 selesai makan... tapi pinggan-pinggan yang tak guna cepat je pelayan mai angkat..sbb tu meja nampk kosong je..
  logo restoren seoul garden.. masa nak balik baru tangkap...^_^

Tuesday, June 26, 2012

patut la....

6.16pm (26-Jun-2012)


Bismillah... patutlah tadi pagi asyid berdebar ja ..rupanya pertanda, pertanda yang ana tak boleh nak jawab soalan exam.. huhuh.. mmg tak reti langsung..soalan dia pelik!! hrmmm..sangat pelik.. ana tahu la, ana nie baca tak banyak sangat, tp bab yang doktor tekankan mmg ana fokus... dah bab2 yang di baca tu juga naik dalam soalan.. tapi ana tak boleh nak jawab.. mmg tak boleh nak jawab langsung.. ada 5 soalan tapi jawab 4 soalan ja...setiap soalan 25 markah, bayangkan berapa banyak kena karang ayat?? huhuh.. "organisation developmen" (OD) memang susah!! ana tengok pelajar-pelajar lain tekun sangat menjawab.. ada budak lelaki nie, siap buat graf lagi..adoiii, tensyen ooooii tgok dia, tulis panjang-panjang.. ana siap boleh tgok g ber''page-page" dia jawab untuk satu soalan.. ana pulak 1 solan 1page ja kot...habis la 25 markah tu.. huhuh.. sedih terlampau nie..  dalam dewan exam tu, 3jam diperuntukkan untuk jawab soalan..tapi 2 jam je ana fokus 1 jam lagi tengok keliling...bukan meniru ok.. soalan "essay" nak tiru apanya. tulisan diaorg pon tak nampak... huhuhu.. (ada niat nak tiru tuu) ~~ish..ish~~ yaALLAH, lembut kan hati doktor Lilys sewaktu membuat semakkan keatas jawapan "OD" ku yaALLAH, lahirkan rasa simpati dalam diri doktor, supaya memberi markah lebih kepadaku yaRABII...bantulah aku yaALLAH..sesungguhnya engkau sahaja MAHA MEMBERI BANTUAN...aamiin..aamiin..aamiin..

pengajaran hari nie.. jangan la ambl mudah baca  note slide ja, kena baca gak buku teks... huhuhu.. sedih la..sangat sadis... lps 3 jam masa diberikan, so doktor pon kutip la kertas..sempat gak ana baca "allahumayasir walatuasir" huhuhu... masa nak keluar dewan jumpa roomate... kak fa bagi surat dari school management...fuhhh..surat apakah itu?? lalu ana pon buka...bila buka surat dukacita pulak!! "pembatalan pengecualian unit... arrrrrr.. dulu sapa suruh terima masa orang buat pengecualian unit..skng nie nak tarik balik... "buruk siku"!! dah sedih tak boleh jawab soalan exam, tambah lagi sedih kena ambl subjek "strategi pengurusan" balik.. arrrr..x suka sungguh... tapi...ana redha.. redha dengan ketentuan nie.. ALLAH nak ana bersabar dalam ujian-Nya.. moga ALLAH berikan ana kekuatan..aamiin.. LOVE ALLAH~~

 yang nie masa mula-mual dapat pengecualian "gembira ALLAH ja tahu"
yang nie pulak dukacita pembatalan pengecualian "sedih ALLAH juga yang tahu"

last minte study...

9.57am (26-6-2012)

Bismillah, bicara tentang study... cewah.. padahal tak study sangat pon.. over taip ja.. hoho.. sebenarnya dok gabra nie.. pukul 2.15 pm  ada exam, cuak bangat.. rasa berdebar ja dari pagi tadi, lepas solat dhuha ok sikit lps tu hati berdebar balik... disebabkan rasa berdebar-debar tu tak berhenti, ana baca lah yasin.. alhmdulillah sekarang kurang sikit rasa gugup tu... baca note rasa semua tak paham.. "organization development" ada auranya tersendiri.. ana rasa gerun sangat dengan paper nie.. aduuuhh.. tetiba cuak balik... yaALLAH damaikanlah hati daku..aamiin...



study sambil bersarapan roti berinti tuna pedas+sos cili.. sekarang dah nak termuntah dah.. tak lalu sebenarnya.. tp disebabkan teringin..makan juga... pelik kan bila rasa teringin.. benda tak lalu dek tekak pon boleh makan.. wueekkk..nak termuntah lah...sabar-sabar, rugi ja makan sarapan tadi...

Wednesday, June 20, 2012

contengan kretif # 2


2.41pm (20-Jun-2012)

Bismillah..sebelum mengarut...nak tulis dulu..hari nie birthday my adik sepupu..tp kami sama umur.. hehe.. happy birthday samhan, may ALLAH bless you..aamiin (pesanan maksu untuk anda en samhan "cari calon menantu kat mak molek2 sikit")..haha..wish kat blog mcm dia tau.. biaq lah..malas nk mesej, bukan ana ada nmbr f0n dia pon….

Ada lagi contengan tak bertauliah ana singgah di note.. kali nie slide note “ technology management and innovation” (esok paper nie exam ooii, aduh serabut) Allahumayasir walatuasir ...banyak main la ana nie.. jom uysar contengan tu…heee~~


 slide bab 4... kata semangat tu... faithing~~
 slide bab 4 juga...USM dekat dihati.. ^_^
 slide bab 6.. main susun ayat..mula nama ana then diikuti nama-nama family 
 tanda tangan pon ada, yg nie kat slide bab 6 gak
 silde bad 6 lagi.. hai banyak sungguh ana contengan erk... ish..ish
slide bab 8...nama ku... cahaya riang gembira...

cotengan nie, x comey nagt..sbb xdak warna warni.. guna pen biru ja.. contengan sana sini...
yaALLAH biar lah setiap bait kata yang ditulis di ilhamkan oleh-MU.. pelihara lah daku yaRABII


Thursday, June 14, 2012

contengan kretif # 1

2.30pm(14-Jun-2012)


Bismillah... dok best-best tulis note untuk exam...tetiba ana nampak la contengan-contengan yang x bertauliah ana kat buku "entrepreneurship".. kalau dah buku berconteng mesti lah dalam dewan kuliah ana tak tumpu berhatian kan.. heheheh...astgfirullahhalazim... kena buang sifat tu... tapi ana conteng benda bek-bek ja.. nama mak..nama ana..nama ayah.. hooohhoho.. ^_^

 contengan pertama di m/s 215

 contengan ke-2 di m/s 219
contengan ke-3 di m/s 317

tapi comey gak kan..heee~~ (puji diri sendiri nampk Farhana) sapa g nak puji kalau bukan ana kan..

yaALLAH jangan biarkan diriku bergitu leka yaRabbi.. biar semua apa yang dilakukan hanya diilhamkan oleh-Mu.. aamiin.

love ~~ ALLAH~~

Wednesday, June 13, 2012

final exam (Jun'12)


9.46pm (13-Jun-2012)
Bismillah, hari nie tulis lagi… hehe.. sepatutnya tulis kemarin.. sbb ana suka nmbr 12.. kalau tulis kemarin mesti cantik number dia  12-6-12… ana suka nmbr 12 sbb tarikh birthday ana sama dengan tarikh lahir mak 12-0x-19xx …dot..dot..dot.. (rahsia) mana leh bagi tau…  ^_^
 bulan exam bermula sudah..sebenarnya dah 1 paper dah, ana selasai menjawab kemarin 12-06-12... huhu.. usaha sudah, tinggal terus berdoa dan takwal ja.. moga ALLAH bersama ku..aamiin..
ana kena relax, jangan gabra.. hehe.. relax baru leh jawab soalan, x gitu… faithing farhana faithing.. manjadda wajadda..

comey tak ana lukis.??? hehe.. pembakar semangat nie.. ^_^

jadual exam ana... saja pulun sikit nk tunjuk.. boleh kan?? hehe ^_^



Monday, June 11, 2012

tak boleh tidor la....


5.24 a.m (11-jun-2012)

Buat pertama kalinya ana tak tidor sampai ke pagi.. ana dah rasa nk muntah.. kepala ana dah berpusing-pusing.. mata ana dah pedih.. dalam sejarah, sepanjang 23 tahun ALLAH hidupkan ana, ana tak boleh nak tidor..  apa dah jadi dengan ana ye.. huhuhu.. di sebabkan ana tak boleh tidor, ana dengar orang bagun mandi, ambl wuduk untuk tunai solat tahjjud.. subhanallah, hebat kuasa ALLAH… ana mengantok sangat-sangat.. tapi demi solat subuh ana akann tahan jugak.. bertahan mata, bertahan..
Ana rasa nak termuntah nie.. yaALLAH.. selamatkan lah diriku.. ana tak tahu kenapa ana tak boleh tidor malam nie?? nak kata tidor siang, tak pulak.. yaALLAH, selamatkan lah diriku… aamiin..
Ana nak baca buku, tapi mata ana tak mampu..otak ana berat… Cuma leh taip- menaip ja.. nie pon rasa mcm nak pitam dah.. fuh, memang ana tak mampu bertahan lama… yaALLAH… subuh 5.42 a.m, sekarang  5.33 a.m… sabar-sabar… anda boleh bertahan Farhana… ana nak p ambl wuduk lah..
yaALLAH… ampuni dosaku yaALLAH.. aamiin..

by: Ananul Farhana

bintang- bintang dilangit temankan ana sbb ana tak tidor

Monday, June 4, 2012

selamatkan diriku


ya ALLAH selamatkanlah diriku dari persaaan itu.. dorongkan hatiku supaya meredhainya yaALLAH…  selamatkanlah diriku dunia akhirat..aamiin

ana nk exam nie.. doronglan hatiku supaya mentelaah buku ya ALLAH... aamiin